CSALÁDI ÖRÖKSÉG

csaladioroksegA Harsányi Pincészet területei Tokaj-hegyalja keleti részén fekszenek, közvetlenül az ország egyik legszebb kirándulóhelye, a Sárospatak, Megyer hegyi Tengerszem alatt.

A birtok különlegessége, hogy a Rákosi-korszak kivételével 163 éve a család tulajdonában van. A turista-térképeken név szerint is szerepel Rick tanya néven.

A szőlőterület magját a jelenlegi tulajdonos (Harsányi Gábor) szépapja, Rick Jakab vásárolta 1850-ben. Ő volt egyébként Sárospatak első patikájának alapítója. A patika hozadéka tette lehetővé a birtok megalapítását. A gazdaság a szintén vegyész-patikus Rick Gusztáv alatt kezdte meg virágzását. 1870-től haláláig ő volt a Tokaj-hegyalján rendezett borversenyek állandó vegyészeti szakértője és hitelesítője. (A képen egy 1922-es borkiállítás aranyérme – egy Malligand boralkohol mérő.)

Az igazi virágzás aztán a dédapa, Rick Béla korában teljesedett ki, aki mezőgazdasági diplomát szerzett, így már szakemberként, a kor legmagasabb színvonalán fejlesztette és művelte tovább a Rick testvérek szőlőgazdaságát – családi nevén a „Cirókát”.

Ezt törte aztán derékba a 2. világháború, melyet a Rákosi korszakban deportálás, teljes birtok-elkobzás követett. A hatvanas években bekövetkező „olvadásnak” köszönhetően az utódok már kisebb szőlőterületeket kaphattak vissza, de művelésről, tőke hiányában csak minimális szinten lehetett szó.

A családi borászatot aztán Dr. Harsányi Ádám (Rick Béla unokája) karolta fel a hetvenes években, aki ugyan Budapesten volt orvos, de a családi hagyományok és a szíve Sárospatakra húzták. A kárpótlás során az eredeti szőlőbirtok nagy része visszakerült a család tulajdonába, és a kitartó munka gyümölcseként a gyönyörű szőlőterület mellett még egy 4 hektáros diós is kialakításra került. 1994-2007 között a hagyományos, kordonos művelést a nagy-múltú tokaj-hegyaljai szőlész – Ángyán Ferenc irányította. A fő cél még ekkor is elsősorban a családi hagyományok folytatása volt, piacra lépés szóba sem jött, annak ellenére, hogy a birtok nagysága már akkor is meghaladta a „családi” méretet.

2012-ben aztán édesapja nyugdíjba vonulásával, Harsányi Gábor vette át a birtok ügyeit. Őseihez hasonlóan, civilben ugyan más hivatást választott, de a családi birtok, a „Ciróka”, mégis központi helyet foglal el az életében. A birtok átvételével új korszakot nyitott a pincészet történetében. Kilépve a családi keretek közül, bővítette a birtok méretét, és áttért a legkorszerűbb szőlőművelési és borászati technológiák alkalmazására. A minőségi, kézműves borászat elkötelezett híveként munkája jól ötvözi a hagyományokat, a modernitást és a szakértelmet. Ennek eredményeként már négy évjáratból kóstolhatunk furmintokat, illatos muskotályokat vagy akár birs és törköly pálinkát is.